Cezayir Tlemcen Üniversitesi ile Kapsamlı İşbirliği Ziyareti

Cezayir’in sıralamada ilk beşte alan sayılı üniversitelerinden Tlemcen Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyeleri Assoc.Prof.Dr. Abdurrahim METAICHE, Asst.Prof.Dr. Djilali  MOUSSAOUUI ve Assoc.Prof.Dr. Hicham BETAOUAF ERASMUS+ hareketliliği kapsamında Mühendislik Fakültemize ve Üniversitemiz Fotonik Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezine (FOTAM), Merkez Müdürü Prof.Dr. Ahmet ALTUNCU’nun evsahipliğinde 3 günlük bir ortak çalışma ziyareti gerçekleştirdiler. Ziyaret süresince Mühendislik Fakültemizin Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyeleri ve FOTAM araştırmacıları ile birlikte Avrupa Birliği ve ulusal destekli ortak projelerin başlatılması, özellikle lisansüstü düzeyde ortak eğitim programlarının yürütülmesi konusunda kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi ve akademik düzeyde kapsamlı işbirliği yapılması konusunda ortak karar alındı. Ayrıca misafir öğretim üyelerinden Asst.Prof.Dr. Djilali  MOUSSAOUUI ve Assoc.Prof.Dr. Abdurrahim METAICHE, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü CA11 amfisinde “VEHICULAR CLOUD NETWORKS AND NETWORK SECURITY” konularında Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri ve öğretim elemanlarının katıldığı bir seminer verdi.

Asst.Prof.Dr. Djilali  MOUSSAOUUI sunumunda ayrıca Cezayir  ve Tlemcen ili hakkında ilginç bilgilerde verdi. 1516-1830 yılları arasında 3 asır süreyle Osmanlı idaresinde kalan Cezayir’in Barbaros Hayreddin Paşa’nın Akdeniz’i bir Türk gölü haline getirdiği günlerde yönetim merkezi olduğunu; halen yaklaşık 42 milyonluk Cezayir nüfusunun %5’inin köklerinin Türk olduğunu ve özellikle Tlemcen, Konstantin, Media ve Algeirs gibi şehirlerde Borsali, İstambuli, Kara gibi Türkçe isim ve soyadların yaygın olduğunu;  ayrıca ağa,  aşçı, ambarcı, ulak , arabacı, atçı, paşa, başağa, başçavuş, başseyis, başdefterdar, baş terzi ve baştopçu gibi Türkçe kelimelerin halk dilinde yaygın olarak kullanıldığını söyledi.  Seminer sonrası Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof.Dr. İ. Göktay EDİZ tarafından makamında misafir öğretim üyelerine teşekkür belgeleri takdim edildi. Oldukça verimli geçen bu ziyaret sonrası önümüzdeki dönemde iki kardeş ülkenin iki saygın üniversitesi arasında daha kapsamlı işbirliklerinin gerçekleştirileceği anlaşılmaktadır.

Son Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2020, Pazartesi