Fotam Üyeleri TÜBİTAK 1001 Projesinde Araştırmacı Olarak Görev Aldı

TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, 2020 yılı 1. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı’na (ARDEB) önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı. TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirmede, 2020 yılı 1. döneminde, toplam 1964 proje başvurusunun olduğu, yapılan değerlendirmeler neticesinde bu projelerden 213’ünün desteklenmesine değer bulunduğu açıklandı. Kabul alan projelerden biri de yürütücülüğü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan ve araştırmacıları arasında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinin de bulunduğu aşağıda detayları verilen proje oldu.

“6G Telsiz Ağları için Ultra-Bağlantılılık: İHA ve Akıllı Yansıtıcı Yüzeylerle Heterojen Ağ Tasarımı” başlıklı projenin kapsamı şu şekilde: 6G haberleşmesinin önemli amaçlarından biri olan ultra-bağlantılılığın ve dolayısıyla istenilen seviyede iletişimin kesintisiz sağlanması amacıyla, İHA (İnsansız Hava Aracı) ve AYY (Akıllı Yansıtıcı Yüzeyler) destekli, güvenli, enerji verimli ve etkin bir dikey HetNet (VHetNet) mimarisi önerilmektedir. İHA ve AYY kullanan VHetNet’in yörünge, konum ve yükseklik bakımından enerji ve spektral verimliliklerinin ve fiziksel katman güvenliliğinin ortaya konulması hedeflenmektedir.

Yürütücüsünün İTÜ-Bilişim Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata olduğu projenin araştırmacıları içinde, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri, aynı zamanda FOTAM araştırma grubu üyeleri olan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Namdar ve Dr. Öğr. Üyesi Arif Başgümüş te yer alıyor. Projede görev alan diğer araştırmacılar Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sultan Aldırmaz Çolak, İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Yazıcı, İstanbul Teknik Üniversitesi Vodafone Ar-Ge ve Teknoloji Deneyim Laboratuvarı Proje Koordinatörü Dr. Mehmet Başaran’dan oluşuyor.

Son Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2020, Pazartesi